"Intr-un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), oamenii de stiinta de la Universitatea din Birmingham au aratat ca un mic grup de celule din embrionul unor plante functioneaza in mod similar cu creierul uman.
O astfel de constatare poate părea contradictorie percepției convenționale predominante a plantelor, deoarece acestea sunt adesea văzute în același fel în care obiectele fara viata sunt, sau în cel mai bun caz, lucruri vii cu capacități de prelucrare informaționale extrem de limitate. Desigur, acest sentiment predominant este foarte eronat, deoarece, în ciuda percepțiilor noastre tradiționale cu privire la plante, ele sunt la fel de vii ca și animalele și au multe dintre aceleași capacități și caracteristici.
Această înțelegere a determinat unii cercetători pionieri și vizionari să investigheze domeniul practic al cunoașterii plantelor. Cercetătorii ca Dr. Monica Gagliano si-au documentat extensiv capacitățile cognitive și senzoriale ale plantelor prin experimentarea sistematică și riguroasă.
În ultimul studiu efectuat de Universitatea din Birmingham, cercetătorii demonstrează că variabilitatea temperaturii este integrată de catre un grup de celule în rețea si ca germinarea semințelor funcționează ca un centru de luare a deciziilor, similar cu funcția creierului la speciile de animale. Aceasta permite semințelor latente să stabilească timpul optim de germinare pe baza informațiilor despre mediu.
Studiul ar trebui să contribuie la reînnoirea percepției convenționale a plantelor, precum și la creșterea eficienței și productivității agriculturii.
Ambele plante și animale iau decizii ca răspuns la mediul înconjurător pentru a-și maximiza starea de sănătate. Plantele folosesc dormanțele la semințe pentru a se deplasa prin timp și spațiu, iar momentul trecerii la germinare este influențat de indicii externi, inclusiv temperatura.
Aici, raportăm prezența unui centru de luare a deciziilor în vârful rădăcinii semințelor latente și demonstrăm că are o configurație similară cu unele sisteme din creierul uman. Spre deosebire de om, unde această structură spațială este utilizată pentru a filtra intrările zgomotoase din mediul înconjurător, semințele utilizează acest aranjament pentru a valorifica temperaturile fluctuante și pentru a stimula încetarea întreruperii.
Astfel, intrările variabile acționează ca un semnal instructiv pentru semințe, sporind acuratețea cu care plantele sunt stabilite în ecosisteme. - Alexander Topham et al., 2017."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu