luni, 23 ianuarie 2017

Biserica suspendata din Cairo



“ In ziua urmatoare, 28.03.2006 am vizitat alte cateva obiective turistice de o mare importanta in cartierul Coptic, adica crestin, am vizitat cu multa veneratie Biserica Suspendata si cripta unde a locuit Fecioara Maria cu pruncul Isus,dupa fuga din Ierusalim.

Acest impunator lacas de cult atat de drag si de apropiat sufletelor noastre de crestini, ne-a incantat fiinta intruncat aici am gasit temelia crestinismului.

Aici ne-am simtit ca acasa intrucat aceasta biserica ne aducea prin iubirea fata de Isus si Sfanta Sa mama - Fecioara Maria, ne aducea si impamantenea oarecum in clipa prezenta prin intermediul credintei crestine.

Am savurat respirand in acel lacas de cult unic si ne-am incarcat bateriile spirituale cu energia inceputului crestin pe Pamant. Admiram, simteam, importanta locului si a lacasului, admiram si ne inchinam prin acest punct al inceputului, invatatorului crestinatatii, Domnului Isus Christos si sacrificiului Sau suprem, din iubire pentru intreaga omenire.

Icoane vechi si minunate ne incantau privirile, dar cel mai deosebit mi  s-a parut  altarul care era parca invesmantat in cel mai scump vesmant , sculptat in lemn scump, de culoare inchisa, pe care se aflau de asemenea sculptate peste tot cruci de culoare deschisa, dar toate acestea cruciulite care impodobeau sculptura, opera de arta, toate aceste cruci aveau brate egale.

Prin aceasta emiteau si emanau atata echilibru interior, incat te simteai tu insati-insuti o cruce in echilibru, pe altarul vietii pe pamant, iar toate acestea erau deasupra criptei, unde a locuit Sfanta familie. Cripta o vedeam dedesubtul nostru prin extraordinara realizare a mesterilor crestini, privind prin ceea ce am putea numi plafonul criptei sau baza, dusumeaua transparenta ca de sticla, a Bisericii Suspendate.


Iata de ce numele ei este Biserica Suspendata, pentru ca intr-adevar este suspendata pe vechea cripta. Acolo, dedesubtul picioarelor oamenilor , a vizitatorilor, era inegalabila si deosebita cripta. Doamne, cata ingeniozitate a dat Dumnezeu omului, pentru a-si pastra relicvele si pentru a le pune in valoare sa ramana neatinse peste vremi si generatii.

Cu greu m-am putut desparti de acest minunat lacas de cult, pentru a merge mai departe, dupa cum era prevazut in programul stabilit si aici le-a fost greu ghizilor nostri terestrii egipteni Raniei si lui Said sa ne adune si sa ne conduca mai departe.

Tot in acea zi am mai vizitat Citadela cu Moscheea de Alabastru a lui Mohamed Ali, lacas de cult de mare importanta islamica. Aici pentru noi a fost un obiectiv turistic, in care am admirat de asemeni maiestra si ingeniozitatea omului, prin care stie sa-si puna in valoare ceea ce are la inaltime in sufletul sau, dar aici Rania si Said s-au inchinat in felul lor Dumnezeului Unic, aceluiasi Dumnezeu chiar daca ei il numesc Allah.


Ne-a uimit constructia impunatoare si bine pozitionata, ca punct strategic, in cel mai inalt punct de deasupra oarsului Cairo, de unde aveai privelistea intregii metropole. Moscheea de Alabastru era ornamentata atat in imterior, cat si in exterior in alabastru de diferite culori. Era ceva nemaipomenit, ca o pictura in piatra, era intr-adevar ceva maret. Iata ca Mohamed Ali, a lasat de peste 500 de ani o imensa opera de arta omenirii, lacasul sau de cult in care se inchina lui Allah."

Melfior Ra, Enigma Sarcofagului, Editura Misiunea Romania 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu