marți, 28 mai 2019

Corpul mental - A. E. Powell



" Exista in lumea mentala, centrii de gandire localizati in spatiu, adica in locuri separate spre care gandurile de acelasi tip sunt atrase prin similitudinea vibratiilor lor, tot la fel cum oamenii care vorbesc aceeasi limba sunt atrasi unii catre altii.
Gandurile despre un subiect dat graviteaza catre unul dintre acesti centri care absoarbe toate tipurile de idei, coerente sau incoerente, adevarate sau false. Centrul se comporta ca un FOCAR pentru toate LINIILE de GANDURI CONVERGENTE asupra unui subiect.
Gandirea filosofica de exemplu, are un registru specific, cu subdiviziuni care corespund principalelor idei filosofice. Toate tipurile de interrelatii care exista intre aceste subdiviziuni, arata modul in care sistemele filosofice sunt legate intre ele. Aceste corelatii de idei reprezinta totalitatea a ceea ce a fost gandit asupra subiectului respectiv.
Orice persoana care se gandeste profund, la o chestiune filosofica se pune in raport cu acest grup de turbioane energetice. Daca persoana se gaseste in corpul sau mental, fie ca este adormita sau a parasit deja corpul fizic, ea ESTE ATRASA IN REGIUNEA CORESPUNZATOARE a PLANULUI MENTAL. Daca atunci cand este treaza este impiedicata sa faca aceasta deplasare catre corpul fizic, ea VIBREAZA in ARMONIE cu unul sau altul dintre aceste turbioane si primeste de aici ceea ce este capabila sa asimileze, dar atunci rezultatul este mai putin intens decat daca ar fi intrat in centru.
Exista in mod precis un centru de gandire pentru drama si fictiune, dar exista o regiune pentru ceea ce am putea numi gandirea romantica. Aceasta regiune include un grup foarte vast de forme neregulate prin care intalnim, pe de o parte o multitudine de amestecuri vagi si stralucitoare asociate relatiilor dintre sexe si pe de alta parte emotiile asociate cavalerismului medieval si intre altele o multime de povesti minunate.
INFLUENTA CENTRULUI DE GANDIRE ASUPRA OAMENILOR ESTE UNUL DIN MOTIVELE PENTRU CARE EI GANDESC IN TURMA, CA OILE, deoarece este mult mai usor ca un om cu MINTEA LENESA sa accepte un gand provenind in intregime de la altul, decat sa faca efortul sa examineze subiectul la nivelul mentalului propriu si sa isi formeze o idee personala.
Fenomenul care-i corespunde in LUMEA ASTRALA e putin diferit. FORMELE EMOTII nu se grupeaza in centrii, dar formele emotii de aceeasi natura, care au aceeasi vibratie se aduna si constituie MASE ENORME DE EMOTIE plutind in atmosfera foarte usor de influentat de catre acestea: cazurile de panica, de furie a maselor, de neurastenie generala. Curentii de emotie nedoriti afecteaza omul prin intermediul centrului ombilical.
EMOTIILE NOBILE II PARVIN PRIN CENTRUL INIMII.
Este dificil sa descriem infatisarea acestor centrii, adevarate rezervoare de gandire. Fiecare gand pare sa-si fi trasat un drum pentru el insusi in materia planului mental. Acest drum, odata trasat poate fi deschis, sau mai degraba redeschis cu usurinta, iar particulele sale pot fi dinamizate printr-un efort nou. Gandului ii este mai usor sa isi urmeze drumul creat, decat sa isi croiasca altul, urmand o linie diferita sau chiar vecina cu ceea ce exista deja.
Continutul acestor centrii de gandire, depaseste cu mult facultatea de absorbtie a unui ganditor obisnuit. Omul care intelege si foloseste corespunzator mentalul, poate sa " vada" diferite ganduri specifice unui centru, sa le emita calea pana la cel ce le-a emis si sa obtina de la acesta o imbunatatire a informatiei.
Exista un gand pe care il putem numi ADEVAR ABSOLUT. Acest gand poate fi atins de cineva care a realizat unirea constienta cu Divinitatea, dar nu poate fi atins de cel care se afla inca sub acest nivel. Totusi reflexiile pe care el le proiecteaza din plan in plan pot fi percepute, bineanteles ca ele sunt din ce in ce mai opace pe masura ce coboram in planurile inferioare. Unele din aceste reflexii sunt la indemana omului a carui gandire poate sa se ridice la ele.
Existenta acestor centrii de gandire are si o consecinta de mare interes. Numerosi ganditori, pot fi atrasi SIMULTAN de catre aceeasi regiune mentala, unde EI VOR CAUTA EXACT ACELEASI IDEI. Atunci cand acest lucru se petrece, in lumea fizica, in acelasi timp, ignorantul poate acuza pe unul din ei de plagiat, daca acest lucru se petrece foarte des, aceasta se datoreaza faptului ca, de fapt, creierele umane sunt foarte dense si prin urmare este foarte rar ca ele sa exprime in acelasi mod ceea ce oamenii afla din planurile superioare. Acest fenomen se produce doar in literatura si in domeniul inventiilor, nu de putine ori la birourile de brevete se constata sosirea simultana a mai multor inventii identice.
Nu trebuie ca mentalul sa ramana in lancezeala, deoarece orice tip de gand ar putea ramane aici si sa prinda radacina. Majoritatea oamenilor nici nu stiu macar sa gandeasca. Cei care sunt mai avansati gandesc clar si cu forta, exceptand momentele cand sunt ocupati cu o munca minutioasa ce le solicita toata atentia.
Prin urmare, un numar foarte mare de minti sunt in stare de lancezeala, gata sa primeasca orice samanta. Daca majoritatea oamenilor si-ar analiza gandurile cu atentie, si-ar da seama ca ele formeaza un curent de ganduri respinse de altii, ei fiind autorii acestora. Rareori, un om obisnuit stie cu precizie la ce se gandeste la un moment dat si de ce se gandeste la asta.
Exista un OCEAN VAST DE SUBIECTE FARA IMPORTANTA, fapt care face necesar efortul energetic de a le exclude din propriul univers mental. Omul care face eforturi sa-si creeze obiceiul de a gandi sustinut si concentrat, isi da seama ca creierul sau, din momentul cand e antrenat sa asculte vocea MENTALULUI SUPERIOR ramane linistit si nu raspunde raspunde CURENTILOR INTAMPLATORI ai OCEANULUI de GANDURI care-l inconjoara. Prin urmare a inceput sa fie mai sensibil la planurile superioare, in care vederea este mai clara si judecata este mai sigura decat pana acum.
Doar atunci cand omul poate sa-si reduca mentalul la o stare de liniste si calm si sa-l mentina astfel fara ganduri , CONSTIINTA SUPERIOARA se poate manifesta. Atunci omul este pregatit sa practice exercitii de meditatie si de yoga. Iata scopul ANTRENAMENTULUI MENTAL. Omul care il practica, descopera curand ca gratie gandirii controlate, cu discernamant, viata poate deveni mai nobila si mai fericita si gratie INTELEPCIUNII se poate pune capat suferintei.
Omul intelept isi supravegheaza gandurile cu mai mare atentie, deoarece el stie ca poseda un instrument puternic si ca este responsabil de felul cum il foloseste. Este de datoria lui sa-si controleze gandirea, pentru a inceta sa mai greseasca si sa-si faca rau lui si altora.
Lectura nu construieste corpul mental, doar gandirea este aceea care il construieste. Lectura furnizeaza material gandirii, dar cresterea mentala a omului este in raport cu cantitatea de gandire pusa in joc in timpul lecturii. Exersarea permanenta, fara exces, creste puterea gandirii la fel cum creste un muschi cand realizam exercitii fizice. Fara educarea gandirii, corpul mental ramane neorganizat, fara concentrare.
Legea generala a vietii conform careia cresterea rezulta ca exercitiu se aplica la fel de bine corpului mental ca si corpului fizic. Omul trebuie sa invete sa isi elibereze mentalul de orice vand strain in timp ce studiaza.
Avertismentul urmator va fi util celor care au tendinfa sa vorbeasca excesiv, sa-si consume timpul pe discutii, ei trebuie sa-si aminteasca ca atunci cand se aventureaza oe terenul discutiei, de fapt isi abandoneaza fortareata mentala cu toate portile deschise si fara aparare. Atunci, intreaga forta mentala care se afla in spatiul inco jurator poate intra sa puna stapanire le corpul mental al celor ce discuta. In timp ce omul isi risipeste in van fortele pe lucruri de mica importanta, stabilitatea corpului sau mental e compromisa de a este influente care-l patrund si il bulverseaza.
Fiecare clipa a existentei noastre este o oportunitate oferita constiintei sa construiasca propriul corp mental treji sau adormiti suntem in fiecare moment preocupati sa construim VEHICULE MENTALE cu care circulam. Toata agitatia CONSTIINTEI, chiar daca nu se datoreaza decat unor trairi pasagere, atrage in corpul mental particule de " materie" mentala si respinge alte particule. Daca facem sa VIBREZE CORPUL MENTAL la GANDURI PURE si ELEVATE, rapiditatea vibratiilor face ca particulele de materie grosiera sa plece, iar locul sa fie luat de particule fine. Astfel facem posibil ca corpul mental sa fie din ce in ce mai PUR si mai RAFINAT.
Multe persoane isi fac obiceiul ce a intretine un mod NEGATIV de A GANDI, insa este la fel de usor sa intretinem ganduri bune. Nu este greu sa ne straduim sa gasim in nurul nostru la oameni, partile lor bune, va rezulta astfel obiceiul de A IUBI OAMENII, spiritul nostru va incepe sa se angajeze mai usor pe calea de a iubi oamenii, cecat de a fi dezgustat de ei.
Foarte multi oameni nu-si folosesc facultatile mentale asa cum ar trebui. Mintile lor sunt mai curand receptive si non-creative, ei absorb fara incetare gandurile altora, in loc sa le creeze pe ale lor, mentalul acestora fiind doar un culoar de trecere pentru ganduri ratacitoare.
Omul trebuie sa fie atent la ce ganduri ii intra in minge, ce ganduri ii ies din minte si ce permite deliberat mintii sa pastreze. Daca omul lasa deliberat ca mintea sa i se umple de ganduri egative, este un joc foarte periculos, caci rezulta o tendinta spre lucruri negative si fapte pe masura, fara sa isi dea seama de multe ori ce se petrece.
Iata deci marele pericol ce trebuie evitat, crearea unor IMAGINI GAND sub niste impulsuri exterioare. Nu trebuie sa permitem acestor ganduri sa persiate prea mult in mintea noastra, sa modeleze " materia mentala". Exact activitatea indisciplinata a corpului mental este sursa tuturor luptelor noastre interioare si a dificultatilor din planul spiritual. Ignoranta este ceea ce permite functionarea indisciplinata a corpului mental.
Omul este o CREATURA REFLEXIVA, ceea ce face OBIECTUL REFLEXIILOR SALE in aceasta viata este si CEEA CE VA DEVENI EL IN VIITOR, sau mai simplu ESTI CEEA CE GANDESTI.
Imaginatia indisciplinata este cauza suferintei noaatre. Lipsa controlului paaiunilor inferiiare provine din lipsa disciplinarii imaginatiei si nu dintr-o vointa prea slaba. Chiar daca omul dovedeste o dorinta puternica, imaginatia creatoare este aceea care trece la actiune.
Chiar daca omul dovedeste o dorinta puternica, imaginatia creatoare este cea care il duce la actiune. Nu exista niiciun pericol in a privi obiectul dorintei si a gandi la el, dar din momentul in care omul incepe sa se reprezinte pe sine in timp ce-si satisface dorinta si permite dorintei sa intareasca imaginea pe care el si-a reat-o , atunci incepe pericolul. Este bine sa intelegem ca obiectul dorintei nu poseda putere , daca noi nu punem in joc imaginatia si ea este cea care are o forta creatoare.
Daca punem in joc imaginatia cu siguranta va rezulta o lupta. In aceasta lupta putem face apel la ceea ce credem ca se poate numi vointa si putem incerca sa scapam de consecintele activitatii imaginatiei noastre printr-o rezistenta sustinuta. Putini dintre noi au invatat ca rezistenta frenetica sau anxioasa inspirata de teama nu va elimina dorinta. Cel mai bine este sa ne folosim vointa mai intai pentru a controla imaginatia, atacand astfel cauza tulburarilor noastre.
Experientele pe care le adunam in aceasta viata, sunt dupa moarte structurate in facultati mentale care-si vor gasi expresia in vietile viitoare. Corpul mental al viitoarei incarnari depinde de munca pe care o depunem asupra corpului mental actual. KARMA ne da roadele care corespund semintelor fapte.or noastre, nu putem sa ne izolam vietile viitoare si nici sa creem ceva din nimic.
GANDIREA este manifestarea facultatii de a crea si este corelata cu al treilea aspect la TRINITATII. In terminologia crestina, vointa este ma ifestarea lui Dumnezeu Tatal, iubirea este manifestarea lui Dumnezeu Fiul, iar gandirea sau activitatea creatoare este manifestarea Sfantului Duh.
S-a dovedit ca gandirea concentrata asupra unei idei, o reconatruieste dandu-i caracterul propriu ganditorului, astfel omul poate crea in el insusi orice calitate printr-o gandire atenta si susti uta, prin MEDITATIE. Cunoscand aceasta lege, orice om poate sa-si construiasca lropriul corp mental asa cum il doreste, exact asa cum un zidar construieste un perete. Procesul construirii unui CARACTER este precum procesul dezvoltarii fortei musculare, nici MOARTEA nu-l opreste.
In aceasta munca RUGACIUNEA poate sa fie foarte eficace. Daca corpul fizic ramane aproximativ acelasi timp indelungat, corpul astral creste intr-o oarecare masura, dar corpul mental la fel ca si corpul cauzal se amplifica enorm in diversele etape de evolutie, manifestand o stralucire magnifica de lumini multicolore ce stralucesc in toata splendoarea.
La o persoana nedezvoltata corpul mental sufera vizibil, este atat de lipsit de importanta incat se fac eforturi pentru a-l zari.In special in Occident un numar mare de persoane sunt incapabile sa gandeasca clar in legatura cu lucrurile religioase. Totul este pentru ei vag si nebulos. Fiecare om vede lumea exterioara prin propriul mental, rezultatul poate fi comparat cu ceea ce se produce cand privim un peisaj printr-o sticla colorata. Oamenii inconstienti de distorsiunea sticlei colorate nu receptioneaza corect realitatea, in acest sens MENTALUL a fost numit CREATOR de ILUZII."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu