sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Papirusul matematic Rhind





— Papirusul matematic Rhind —
Egiptenii din antichitate rezolvaseră celebra teoremă cu 1300 de ani înainte ca Thalès din Milet să se nască. În acea vreme era numită problema nr.53 și făcea parte din papirusul Rhind. Valoarea lui π era deja aproximată ca 3.16 (o eroare de 0.6%, destul de bună după standardele moderne); 4000 de ani înainte ca valoarea să fie stabilită la 3.14. De ce sunt aceste teoreme numite după Pitagora sau Thalès din moment ce existau deja cu mii de ani înaintea lor?

Papirusul Rhind a fost inițial scris de scribul Ahmes (Ahmose) în jurul anului 1650 îH, fiind copia unui text pierdut din perioada domniei regelui Amenemhat al III-lea (a 12-a dinastie), 1500 de ani înainte de Ahmose și cunoscut ca exemplu de matematică egipteană; preoții-matematicieni din Valea Nilului erau fără egal.

Poartă titlul „Instrucțiuni pentru a cunoaște toate lucrurile secrete”. Problemele sunt grupate în trei categorii: probleme de aritmetică, de arii și volume, diferite probleme cu caracter economico-aplicativ. Nu conține nici măcar o singură eroare matematică.

 A fost găsit în timpul unor excavații lângă Ramesseum și păstrată de către British Museum încă din 1865. Este cel mai renumit papirus de matematică din egiptul antic, având 5m lungime și 33cm înălțime.📖





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu