duminică, 10 mai 2020

Stii cine esti - Lise Bourbeau



Ti se intampla deseori sa te afli in preajma unei persoane care se plange fara incetare si indiferent ce-i spui, va continua sa duca o viata plina de nefericire si de probleme. Data viitoare cand iti va povesti nenorocirile sale, poti sa-i spui urmatoarele lucruri :
“Am auzit tot ceea ce mi-ai povestit. Acum mi-ar face placere sa aud de ltine ce ai hotarat sa faci pentru a rezolva problema”.
Este posibil sa nu se bucure deloc la auzul vorbelor tale si sa-ti raspunda astfel :
” Dar, n-am de ales ! Nu pot schimba nimic! Totul imi este potrivnic!”
Atunci spune-i pur si simplu ca nu mai ai chef s-o auzi vorbind despre problemele sale, ca ti-ar face mare placere sa o auzi vorbind pe viitor, dar numai cu conditia sa faca un plan pentru a-si rezolva situatia. Bineanteles, aceste vorbe ii pot provoca un adevarat soc:poate se va supara atat de tare pe tine incat nu va mai vrea sa iti vorbeasca, dar este posibil, de asemenea, sa se produca tocmai efectul contrar si sa inceapa sa reflecteze la comportarea sa. De fapt, ceea ce asteapta de la tine aceasta persoana, cu nesfarsitele sale plangeri, este sa o faci sa se simta bine cu vorbe de genul :
”Nu-ti face probleme! Nu-i chiar asa de rau!Totul se va rezolva, o sa vezi! Ai rabdare si curaj, timpul le rezolva pe toate!”
Ea doreste sa auda cuvinte de imbarbatare.Dupa ce ai consolat-o probabil iti va spune:
“Ce bine ma simt acum! Imi face intotdeauna placere sa vorbesc cu tine!”
In tot acest timp, amandoua n-ati facut altceva decat sa transformati energia nefericirii in energia fericirii. Tu ti-ai folosit energia pentru a o incuraja spunandu-i exact ceea ce vroia sa auda.In ceea ce o priveste, va continua sa se invarta in acelasi cerc al nefericirii.
Nimeni nu este responsabil pentru fericirea altcuiva. Nu este cazul sa veghezi asupra fericirii altora. Rolul tau este sa-i indrumi pentru ca ei sa ajunga sa se iubeasca si sa-i iubeasca si pe ceilalti mai mult si sa-l vada pretutindeni pe Dumnezeu. Cu siguranta rolul tau nu este sa-i incurajezi sa se complaca in continuare in criticile si problemele lor.
Sursa : Stii cine esti – Lise Bourbeau ( Fragmente )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu